Svinefilet med appelsinsaus og appelsin- og avokadosalat

svinefilet med appelsinsaus og avokado og appelsinsalat 3

Nå er det blodappelsinsesong (eller røde appelsiner som det heter for pyser…) til min store glede! Blodappelsiner er som vanlige appelsiner, men med litt mer attitude. Selv om jeg synes de var bedre i gamle dager da de var mer intenst røde og bitrere i smaken, er de fortsatt mye bedre enn sin anemiske bror.

I denne oppskriften har jeg brukt 50/50 vanlige appelsiner og blodappelsiner, men du kan helt fint bruke bare vanlige hvis det er alt du får tak i. I sparsommelighetens navn, skviste jeg ut saften av avskjæret på appelsinene for å få juice til sausen. Hvis du ikke gidder det, kan du kjøpe et par ekstra appelsiner som du bruker til sausen.

svinefilet med appelsinsaus og avocado- og appelsinsalat 2

Til to voksne og to barn trenger du:
1 ytrefilet av svin, ca. 600-700 g
salt og pepper
olje til steking

til sausen:
1/4 finhakket rødløk
2 dl nypresset appelsinjuice (ca 1-2 appelsiner, eller saften fra avskjæret til appelsinene i salaten)
1 dl vann
2 ss kaldt smør
en klype salt

til salaten:
1 kg appelsiner (gjerne en miks av vanlige og blodappelsiner)
1 avokado
1/4 rødløk
2 ts olivenolje
en klype salt

Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme.

Krydre svinefileten godt med salt og pepper. Varm litt olje i en stekepanne på middels høy varme og stek fileten til den har en fin stekeskorpe på alle kanter. Ha over i en ovnsfast form og stek i midt i ovnen i ca. 15 minutter. Behold alt av stekerester i stekepannen til sausen.

Skær av alt skallet og den hvite hinnen på appelsinene. Jeg synes det er best å skjære ut båter av appelsinene (som vist av en litt klein amerikansk dame i denne videoen) slik at de ikke har noe hvitt på seg, men hvis du synes det er for omstendelig, kan du heller skjære dem i skiver på tvers. Fjern stein og skall fra avokadoen og skjær den i skiver. Skjær rødløken i så tynne skiver som du klarer. Bland appelsiner, avokado og rødløk i en salatbolle sammen med olivenolje og en klype salt.

Nå svinefileten begynner å nærme seg slutte av steketiden i ovnen (ca. fem minutter igjen), kan du begynne med sausen. Sett stekepannen som du stekte fileten i på middels varme. Dersom det ikke er noe særlig fett igjen i pannen, kan du tilsette en liten klunk olje. Ha den finhakkede rødløken i stekepannen og stek til den begynner å bli myk. Nå burde fileten være klar. Ta den ut av ovnen og over på et skjærebrett. Ha over litt aluminiumsfolie og la den hvile til sausen er klar. Ha vannet (1 dl) i formen du har ovnsstekt fileten i og skrap løs alle småbiter. Hell dette over i stekepannen sammen med appelsinjuicen og kok på middels høy varme i ca fem minutter til den har redusert til omtrent halvparten. Pisk inn smøret og smak til med salt.

Skjær fileten i tykke skiver og servér med sausen, salaten og gjerne litt ris til.

svinefilet med appelsinsaus og avocado- og appelsinsalat

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s