Veganburger av røde linser og gulrot med kjappsyltet rødløk og tahinisaus

Vegetarburger av røde linser og gulrot 2

Jeg må innrømme at mine tidligere møter med vegetar- og veganburgere har vært en nitrist affære. Smaken kan ofte være helt OK, men konsistensen… Kladdete, kompakt eller falleferdig er stikkordene her. Jeg vil så gjerne spise vegetarburgere, men er ikke villig til å lide meg gjennom et måltid heller. Så jeg tok saken i egne hender, og disket opp med denne luringen her. Her har jeg konsentrert med like mye om konsistens som smak, og resultatet ble riktig så bra om jeg så må si det selv. Du får en tyggemotstand og variert konsistens i denne burgeren som gjør måltidet så mye mer komplett. Også er det smaskens!

Til fire burgere trenger du:
4 dl tørkede røde linser
2 gulrøtter
1 liten løk
1 fedd hvitløk
60 g valnøttkjerner
en håndfull koriander
2 ts malt spisskummen
1 ts knust tørket chili
3 ss soyasaus
1 ss hvetemel
olje

til syltet rødløk:
2 små rødløk eller 1 stor
1 dl kokt vann
1 dl hvitvinseddik
1 ss sukker
1 ts flaksalt
1 ts knust tørket chili

til tahinisausen:
1 dl tahini
1/2 sitron
1/2 fedd hvitløk
1 ts flaksalt
1 dl kokt vann

til servering:
4 burgerbrød
4 salatblader

Bløtlegg linsene i godt med vann i 20 minutter.

Lag den kjappsyltede rødløken mens linsene ligger i bløt. Skjær rødløken i så tynne skiver som du klarer. Ha kokt vann, hvitvinseddik, sukker, salt og knust chili i en bolle og rør alt godt sammen. Vend i rødløken, slik at alt blir dekket av laken og la stå i minst en halvtime, gjerne en time. Du kan godt vende litt på rødløken en gang eller to i løpet av denne tiden, for å være sikker på at alt blir syltet og deilig.

Fortsett med burgerne. Hell vannet av linsene og ha i en food processor (eller bruk en stavmikser, men vær advart: dette kan bli mye søl). Kjør til en heller ujevn masse – du er ute etter mesteparten mos, men med litt hele linser innimellom. Riv gulrøttene og løken på et grovt rivjern og ha i en bolle sammen med linsene. Finhakk hvitløk. Hakk valnøttkjernene slik at du får store valnøttsmuler (ikke helt pulver, men ikke store biter heller – tenk store brødsmuler). Grovhakk koriander. Ha hvitløk, valnøtter, koriander, spisskummen, chili, soyasaus og hvetemel i bollen, og bland alt godt sammen. La blandingen stå i ca. 30 minutter før du lager burgere av den.

Mens blandingen står og hviler kan du lage tahinisausen. Ha tahini, saften av sitronen, hvitløk og salt i en bolle og bland godt. Det blir en merkelig konsistens før du tilsetter vannet, men det er en del av prosessen. Ha i kokt vann og rør til en jevn saus.

Form fire store burgere av linseblandingen. Du kan nå velge om du vil grille burgerne eller steke dem. Dersom du velger grillen, smør godt med olje på begge sider av burgerne og legg på grillen eller bruk en grillrist. Ha grillen på middels varme hvis du bruker gass eller legg dem på indirekte varme hvis du bruker kull. Stek i ca 6-7 minutter på hver side, men følg med så ikke de blir brent. Hvis du bruker stekepanne, ha godt med olje i pannen på middels – middels høy varme. Stek burgerne i 6-7 minutter på hver side.

Servér burgerne i hamburgerbrød med et salatblad, toppet av den syltede rødløken og tahinisausen og gjerne med fries til.

Vegetarburger av røde linser og gulrot 5

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s