Pizza med porchetta, cherrytomater og chili

pizza med porchetta, chili og cherrytomater

Pizza er min datters yndlingsmat (for en overraskelse…) og jeg er derfor alltid på utkikk etter nye ting å toppe pizza med. På butikken forleden dag var det tilbud på skivet porchetta, så da prøvde jeg det. Og det var gooooodt! Jeg bruker den du får i påleggsdisken fra Jacobs utvalgte, men hvis du har en delikatesseforretning i nærheten, kan du ofte få tak i det der også.

Til fire porsjonspizzaer trenger du:
500 g tipo 0- eller tipo 00-mel
1/2 ts fint havsalt
325 ml lunkent vann
1/2 pose tørrgjær
1 ts sukker
2 ss olivenolje
noen håndfuller semulegryn eller semolina

1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ss tomatpuré
1 boks tomatpassata eller tomatpolpa (400 g)
ca 1 ss olje
salt og pepper

200 g tynnskåret porchetta
ca. 20 cherrytomater, gjerne en blanding av forskjellige sorter
1-2 røde chili avhengig av hvor sterkt du liker det
2 baller med mozzarella
basilikum (kan sløyfes)

Ha mel og havsalt i en bakebolle. Bland vann, sukker, olje og tørrgjær og la stå i noen minutter til gjæren begynner å bli aktivert. Ha det våte i det tørre og kjør med kjøkkenmaskin i 5 minutter eller elt det for hånd i ti minutter. Juster underveis med vann eller mel hvis det er for vått/tørt (deigen skal ikke være for fast). Ta deigen ut av bollen og samle den til en ball. Smør innsiden av bakebollen med litt olivenolje, ha deigballen tilbake og smør med litt olivenolje på toppen. La deigen heve i ca. en time til den er doblet i størrelse.*

Hvis du har pizzastein eller pizzastål sett dette på en rist midt i ovnen. Hvis du ikke har, sett inn en vanlig stekeplate opp ned midt i ovnen. Sett ovnen på 250 grader (eller gjerne mer hvis ovnen din kan det). La pizzasteinen/-stålet stå i ovnen i minst en halvtime før du steker pizzaene.

Mens pizzadeigen hever, lager du pizzasausen. Finhakk sjalottløken. Varm olje i en liten kjele på middels varme og ha i løken. Stek løken til den er gjennomsiktig og press deretter hvitløksfeddet i en hvitløkspresse og ha i kjelen. Hvis du skal ha basilikum på toppen, kan du gjerne finhakke stilkene på disse og ha i sammen med løk og hvitløk. Stek ett minutt til, ha i tomatpuré og stek nok et minutt. Ha i tomatpassata/polpa og kok opp. La koke til det meste av væsken har kokt ut og du har en god og tykk saus. Smak til med salt og pepper.

Skjær cherrytomatene i fire og finsnitt chilien. Riv porchettaskivene i mindre biter.

Når deigen er ferdighevet tar du den ut av bollen, slår luften ut av den og knar den littegrann på en benkeplate med litt mel. Del deigen i fire like deler og rull disse til baller. Kjevle hver ball så tynt du kan. Du kan gjerne strekke den litt i kantene hvis den trekker seg veldig sammen. Ha en bunn over på en pizzaspade eller en papplate eller lignende som er strødd med semulegryn eller semolina. Rist litt rundt på pizzaspaden/papplaten for å sjekke at bunnen ikke sitter fast i underlaget.

Smør et tynt lag med pizzasaus på bunnen. Riv en halv mozzarellaball per pizza i små biter og fordel utover. Fordel en fjerdedel av cherrytomatene, chilien og porchettaen på pizzaen. Lirk forsiktig pizzaen over på pizzasteinen/pizzastålet/bakeplaten i ovnen og stek i 10-12 minutter til den er gyllen. Topp den ferdigstekte pizzaen med basilikumblader hvis du ønsker det. Gjenta prosessen for de siste tre pizzabunnene.

pizza med porchetta, chili og cherrytomater 2

* Hvis du skal lage pizzaen på en helt vanlig hverdag, kan du gjerne gjøre dette punktet dagen i forveien og putte den ferdighevede deigen i litt plastfolie i kjøleskapet til dagen etter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s