Jeg begynner å bli helt desperat etter vår! Utenfor er det bare hard snø, skitten is, kaldt og kjipt, og jeg er så møkkalei av vinter at jeg kjenner det i hvert eneste fiber i kroppen. Så i et forsøk på å muntre opp en vinterdeprimert sjel, fylte jeg skålen med det nærmeste jeg fant av spiselig sol: gulrot-, appelsin- og ingefærsuppe.
Denne suppen kan helt fint gjøres vegetarisk ved å bruke grønnsakskraft i stedet for kyllingkraft, og helt vegansk ved å droppe smøret.
Til fire personer trenger du:
1-2 ss olivenolje til steking
1 løk
2 fedd hvitløk
1 ss revet ingefær
finrevet skall av 1/2 appelsin (kun det oransje, ikke det hvite)
600 g gulrøtter
5 dl kylling- eller grønnsakskraft
1 1/2 dl appelsinjuice (tilsvarer saften av 1 appelsin)
1 ss smør (kan sløyfes)
1 ts sukker (kan sløyfes)
salt og pepper
Varm litt olivenolje i en gryte på middels – middels høy varme. Finhakk løken og ha i gryten. Stek i noen minutter til den begynner å bli blank. Skrell gulrøttene og skjær i skiver og ha i gryten. La steke i ca 5 minutter. Finhakk hvitløken eller press den i en hvitløkspresse og ha i gryten sammen revet ingefær og appelsinskall. Stek i et par minutter til. Ha i kraften og la alt koke i ca 15 minutter til gulrøttene er møre. Tilsett appelsinjuicen. Kjør suppen jevn med en stavmikser eller i en blender. Ha i smør hvis du bruker det (smøret gjør suppen litt rundere i smaken). Smak til med salt, pepper og evt. sukker hvis suppen er litt for syrlig. Server gjerne med litt rømme eller naturell yoghurt, hakkede mandler og et dryss av koriander.