Kefta Mkaouara – kjøttboller og egg i tomatsaus

tagine med kjøttboller, aubergine og egg 2

For omtrent ti år siden dro mannen min og jeg til Marrakesh for en nyttårstur. Turen vår startet på katastrofalt vis. Flyet vårt var omtrent seks timer forsinket, og vi ankom derfor langt ut på natten. Taxien vi tok fra flyplassen var en eldgammel Lada med pappesker som baksete og en sjåfør som tydeligvis mente at ti centimeter fra bilen foran var tilstrekkelig bremselengde i 80 km/t. Da vi på mirakuløst vis kom frem til gamlebyen der vi hadde booket rom i en riad (tradisjonelt marokkansk hus med indre gårdsplass), ble det klart at det var en slags feiring på gang, og gatene var stappfulle. Den usedvanlig lite serviceinnstilte taxisjåføren kunne opplyse om at vi var omtrent ti minutters gange fra riaden før han slang bagasjen vår ut på gata og stakk. Heldigvis kom en utsending fra riaden som tok koffertene våre og jogget av gårde i et forrykende tempo. I løpet av ferden gjennom labyrinten på vei til riaden holdt vi på miste koffertmannen opptil flere ganger, en moped kjørte over foten min og et barn slo meg med en tromme (av alle ting).

«Vel» fremme på rommet vårt i riaden, fikk vi nærmest hjerteinfarkt da en mannsstemme rett bak oss plutselig ropte av full hals. Det viste seg at bønnetårnet var hendig plassert på taket over vårt rom, og mannsstemmen ble en konstant tilstedeværelse dag og natt resten av turen. Med skjelvende ben trakk vi oss ned til gårdsplassen inne i riaden for å roe nervene med et glass vin (det var heldigvis et fransk par som drev riaden, så det var ikke mangel på vin). Mens jeg satt fortvilet og gråt og ville hjem til trygge Norge, kom verdens skjønneste gamle kone som var kokk i riaden. Hun visste at vi skulle komme, og hadde ventet langt over sin arbeidstid for å kunne servere oss mat. Retten hun serverte var mitt første (av etterhvert mange) lyspunkt i Marrakesh: Kefta Mkaouara – kjøttboller og egg i tomatsaus. Her er min versjon av denne marokkanske herligheten.

Til to voksne og to barn trenger du:
400 g lammekjøttdeig (dersom du ikke får tak i lam, kan du bruke kjøttdeig av storfe)
1/2 løk
2 fedd hvitløk
2 ss finhakket persille
1 ts spisskummen
1 ts paprika
1/2 ts knust chili
ca. 3/4 ts flaksalt (langt mindre hvis kjøttdeigen er ferdigsaltet)
pepper
5 egg (ett til kjøttbollene og fire til gryten)
olje til steking

til sausen:
1 løk
1 aubergine (kan sløyfes hvis du ikke liker aubergine)
3 tomater
2 fedd hvitløk
2 ts spisskummen
1 ts knust chili
2 tomatbokser (á 400 g)
salt og pepper

til servering:
couscous eller godt brød

Start med å lage kjøttbollene. Finhakk løk, hvitløk og persille. Bland godt sammen med kjøttdeig, krydrene og ett egg. Lag små kjøttboller på størrelse med ping pong-baller. Varm en bredbunnet gryte eller stekepanne* med egnet lokk på middels høy varme. Ha i en klunk med olje og stek kjøttbollene til de er gylne på alle sider. Ta kjøttbollene ut av gryten.

Sett varmen ned til middels. Hakk løken til sausen i små biter og ha i gryten. Stek løken til den er mør, ca. 5-6 minutter. Skjær auberginen i biter på størrelse med terninger. Del tomatene i to og grav ut frøene. Grovhakk tomatene. Finhakk hvitløken. Ha aubergine, tomater og hvitløk i gryten sammen med løken og stek i ca. 7 minutter til auberginen begynner å få litt farge. Tilsett krydrene og la steke et par minutter til. Ha i tomatboksene og smak til med salt og pepper. La småkoke i ca 15 minutter. Ha kjøttbollene tilbake i gryten, sett ned varmen til lav – middels lav varme og la småputre under lokk i 20 minutter.

Lag fire små «lommer» i sausen ved å dytte kjøttbollene litt til side. Knekk forsiktig ett egg i hver lomme, og sett på lokket igjen. La småputre i 7 – 10 minutter til, avhengig av hvordan du liker eggene dine. Serveres med couscous eller godt brød som du kan dyppe i den deilige sausen.

tagine med kjøttboller, aubergine og egg 3

*Tradisjonelt lages dette i en tagine, men det har ikke jeg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s