Min tante Trines «honningkake»

honningkake krydderkake skrå

Navnet på denne kaken er fullstendig misvisende – det er ikke en teskje honning i engang. De fleste ville nok kalt det en krydderkake eller lignende. Men i min familie er det dét den heter, så sånn er det med den saken. Oppskriften kommer fra min herlige tante Trine. Det er opprinnelig en oppskrift fra oldemor, tror jeg, men for meg vil den alltid være uløselig knyttet til Trine. Og til jul. Det er virkelig ikke jul uten verdens beste honningkake!

Kaken bør spises i tynne skiver, og med obskøne mengder meierismør (bildet viser altså ikke hele sannheten om hvordan denne skal spises, men jeg må innrømme at jeg skjemmes litt av realiteten her).

Til en stor langpanne trenger du:
500 g sukker
500 g mørk sirup
750 ml melk
1 kg mel
4 ts malt ingefær
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt sort pepper
3 ts hjortetakksalt

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme.

Putt sirupboksen i en bolle med varmt vann omtrent ti minutter før du skal bake slik at den blir litt mer flytende. Ha sirupen i en bakebolle sammen med sukkeret. Varm opp melken til den blir omtrent fingervarm og hell i bollen med sukkeret og sirupen. Bland godt. Tilsett de tørre ingrediensene og rør alt godt sammen. Hell røren i en langpanne med bakepapir og sett midt i ovnen. Stekes i 45-60 minutter. Sjekk underveis ved å stikke en pinne i kaken og se om det er noe i røre igjen på den når du tar den ut. Ta ut av ovnen når den er ferdigstekt og la kjøle seg ned før du deler den i mindre stykker.

Dette er en real porsjon kake, mer enn til og med jeg klarer å trykke i meg i løpet av noen dager. Heldigvis er kakens fryseevne upåklagelig, så frys ned noen av stykkene og tin opp når du trenger påfyll. Eller gi bort noen stykker – det er jo tross alt nesten jul!

honningkake krydderkake ovenfra

En kommentar om “Min tante Trines «honningkake»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s