Falafel med mykt flatbrød og tahinisaus

falafel

Jeg har store ambisjoner om å få til minst et par vegetardager i uken, og falafel må jo være den ultimate vegetarmiddagen. Dette er en rett som egentlig ikke er så ekstremt arbeidskrevende, men som krever noe planlegging, særlig fordi jeg bruker tørkede kikerter i stedet for de ferdigkokte på boks. Du kan helt fint bruke de på boks i stedet for, men du vil da få en litt mer kompakt konsistens enn om du bruker tørkede.

Til falafelene trenger du:
2 1/2 dl tørkede kikerter eller ca 5 dl kikerter på boks
2 ss hakket persille
2 ss hakket koriander
2 fedd hvitløk
1/2 – 1 ts knust chili
1 ts spisskummen
1 1/2 ts flaksalt
1 liten løk
1 ts bakepulver
5 ss hvetemel
solsikkeolje til steking
salat (til servering)
tomater (til servering)
agurk (til servering)

Kikertene må bløtlegges over natten. Ha dem i en bolle og fyll på med vann til det går noen centimeter over kikertene.

Når du skal lage falafelene heller du av vannet på kikertene og lar dem renne godt av seg. Ha persille, koriander, hvtiløk, chili, spisskummen og salt i en food processor og kjør til det er helt finhakket. Grovhakk løken og ha i food processoren sammen med kikertene og kjør til det er en jevn blanding, men ikke blitt helt puré.
Ha i bakepulver og mel, og kjør til det er godt blandet. Sett i kjøleskapet i minimum to timer, gjerne over natten.

falafeldeig

Form kikertblandingen til små kuler på størrelse med en ping pong ball og trykk forsiktig på dem så de blir flatere. Hell i nok solsikkeolje til at det går ca 1 1/2 cm opp på veggen av en dyp stekepanne eller gryte. Varm opp på middels høy varme til det bruser med en gang du slipper oppi en liten bit, men ikke så varmt at det «smeller». Ha falafelene forsiktig oppi oljen. Du må steke i et par omganger. Pass på at du ikke har så mange av gangen at temperaturen på oljen faller veldig, eller at de blir liggende inntil hverandre. Stek til de er gylne på den ene siden, snu dem forsiktig og stek gylne på andre siden også. Ta dem ut av pannen/gryten og over på kjøkkenpapir så de får rent av seg.

Til fire flatbrød:
5 dl hvetemel + litt ekstra for å justere deigen og til kna ut deigen på
2 dl melk
70 g smør
1/2 ts salt
olje til steking

flatbrøddeig

Smelt smøret og bland i melken. Ha mel og salt i en bolle, hell i melkeblandingen og bland godt. Dersom deigen virker for bløt, juster med litt mel. Dersom den virker for tørr, kan du justere med litt vann eller melk. Du er ute etter en fast deig. Strø litt mel på benken og kna deigen til den blir jevn. Pakk inn i plastfolie og la hvile i en halvtimes tid. Del deigen deigen i fire, rull til boller og kjevl ut hver bolle til litt under en halv cm.

Varm litt olivenolje I en panne på medium varme og legg i et av flatbrødene. Stek på den ene siden til den begynner å boble litt og har fått litt farge. Flipp brødet og stek på andre siden. Dytt ned flatbrødet med en stekespade hvis det hever seg. Stek til den får små brune flekker på overflaten og legg over på tallerken. Hold de ferdigstekte flatbrødene varme under et håndkle mens du steker resten.

Til tahinisausen:
1 dl tahini (helst av ristede sesamfrø)
1/2 sitron
1/2 hvitløksfedd
1 ts flaksalt
1 dl varmt vann

Ha tahini, sitron, hvitkøksfedd og salt i en bolle og rør godt. Det kommer til å klumpe seg og se veldig rart ut. Dette er normalt. Tilsett varmt vann og rør til en jevn saus. Noen tahinityper du får på butikken er lett bitre, særlig den lyse typen (uristede sesamfrø). Du kan tilsette litt honning for å motbalansere bitterheten.

Legg salat, tomat, agurk og falafeler i et flatbrød og ringle over tahinisausen. Kjernesunt og kjempegodt!

falafel nærbilde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s