​Bao buns (dampede småbrød) med crispy kylling, kimchi(ish) og srirachamayo

dampede buns med crispy kylling, kimci og srirachamayo

​Jeg fikk tatt meg en tur på en asiatisk restaurant i Oslo med en venninne forleden dag. Vi bestilte bao buns med crispy kylling, og etter det har jeg ikke tenkt på annet. Det var altså så godt! Så da måtte jeg prøve å lage det selv. Det ble ikke helt likt, men det var skikkelig smaskens for det!

Bao buns
Oppskriften til bao buns’ene er lånt av BBC Good Food (originalen finner du her) supplert med erfaringer gjort underveis. Jeg vil tro at det er mulig å få kjøpt ferdige bao buns på velassorterte butikker eller asiatiske spesialitetsbutikker, men her på landet hvor jeg bor, er det dårlig med slikt.

Til 18 buns trenger du:
525 g hvetemel
1 ½ ss sukker, pluss en klype
½ ts salt
1 ts tørrgjær
50 ml melk
1 ss solsikkeolje, pluss litt ekstra til å pensle buns’ene med
1 ss riseddik
1 ts bakepulver
200 ml vann, pluss ekstra til å justere deigen

Bland sammen mel, sukker og salt i bakebolle. Bland ut tørrgjæren og en klype sukker i 1 ss varmt vann. Tilsett gjærblandingen i melblandingen sammen med melk, olje, eddik og vann. Bland med en bakemaskin eller for hånd. Tilsett litt mer vann hvis ikke deigen samler seg. Deigen skal være fast, men ikke smuldrete. Kjør i maskinen i 10 minutter eller elt for hånd i 15 minutter. Smør litt olje i bollen. Samle deigen til en ball som du legger i bollen med et fuktig håndkle over. La heve i to timer til den er ca doblet i størrelse.

IMG_2823

Ha deigen over på benkeplaten, slå den flat og strø over bakepulveret. Elt for hånd i fem minutter. Rull deigen til en pølse som er ca 3 cm tykk og del i 18 like biter. Rull hver bit mellom hendene til en liten bolle, og la hvile i et par minutter. Bruk deretter en kjevle til å rulle ut hver ball til en ca 3-4 mm tykk oval. Smør litt solsikkeolje på hver oval og smør en spisepinne med olje. Legg spisepinnen på midten av ovalen, brett deigen over og dra ut spisepinnen. Du vil nå ha en liten halvmåne. Flytt forsiktig over til en bakeplate med bakepapir og la heve på et lunt sted I 1 ½ time til de er ca. doblet i størrelse.

bao buns før damping

Kok opp vann i en wok og sett en bambusdamper over. Sett ned varmen til middels, slik at vannet småkoker. Pass på at ikke vannet kommer i kontakt med damperen. Klipp til et bakeark slik at det passer i bunnen av damperen og legg i buns’ene. Du må gjøre dette i flere omganger, da det kun er plass til tre-fire stykker av gangen. La buns’ene dampe i 8 minutter til de har hevet seg, og ta dem deretter forsiktig ut.

Du kan fryse buns’ene når de har kjølt seg ned dersom du har for mange. Bare la dem tine i romtemperatur i et par timer og damp dem litt før du skal spise dem.

Kimchi(ish)
Dette er ikke en autentisk kimchi, men en hurtigversjon. Det er dessverre ikke tid til et par ukers fermentering her i heimen… Denne er ikke veldig spicy fordi det blir sterkt nok med srirachamayoen, men du kan alltids kjøre på med mer chili i oppskriften. Kimchien kan gjerne lages en dag eller to i forveien.

½ kinakålhode
2 ss salt
1 gulrot
1 vårløk
½ – 1 ss knust chili
1 ss fiskesaus
1 ss riseddik
1 ss finrevet ingefær
1 fedd hvitløk, finrevet
1 ts sukker

Finsnitt kinakålen og legg i en form. Hell over saltet og bland godt. La stå i en time i romtemperatur. Vend gjerne på en kålen en gang eller to mens den står og godgjør seg. Ha kålen over i et dørslag og skyll godt med kaldt vann.

kål til kimchi

​Bland chili, fiskesaus, riseddik, ingefær, hvitløk og sukker i en bolle.

Riv gulroten grovt og finsnitt vårløken. Bland sammen med kål og chiliblandingen og ha over i en beholder med lokk. Sett kimchien i kjøleskapet og la stå i minimum én time, helst lenger.

Srirachamayo
Stavmikser er nøkkelen til å lage majones selv. Jeg har aldri fått det til uten stavmikser, så forsøker heller ikke å forklare hvordan man gjør det uten. Du kan bruke ferdiglaget majones og blande inn srirachasaus hvis du heller vil det. Det blir ikke helt det samme, men funker fint. Dette blir en litt tynnere majones, men det er også meningen (den skal ikke være helt rennende altså).

1 dl solsikkeolje
1 eggeplomme
1 ss vann
1 ts Dijonsennep
1 ts hvitvinseddik
salt
2-3 ts srirachasaus, eller mer hvis du vil ha den sterkere

Bland eggeplomme, sennep, eddik og vann i bunnen av en høy, smal beholder, gjerne den som følger med stavmikseren. Sett stavmikseren oppi beholderen og hell oljen forsiktig oppi. Nå er det viktig at du har to lag; ett lag med eggeblandingen og ett lag med olje. Hvis de to blander seg når du heller oppi olje, må du vente til de har skilt lag. Sett så stavmikseren på laveste hastighet, og begynn å blande. Når du ser at det begynner å bli en emulsjon i bunnen trekker du stavmikseren sakte opp. Det hele tar bare noen få sekunder, og så har du majones. Smak til med salt og srirachasaus.

Crispy kylling
Kyllingen er strengt tatt mer amerikansk enn asiatisk, men den funker som heia for det.

1 stort kyllingbryst eller 2 små
250 g yoghurt naturell
3 dl hvetemel
1 ss salt
1 ts pepper
½ ss paprikapulver
solsikkeolje til steking, hvor mye du trenger avhenger av hva du steker i

Her er cluet tynne skiver kylling med masse sprø skorpe. Del kyllingen i to eller tre lag, avhengig av hvor tykk den er, og så på tvers to eller tre ganger avhengig av hvor lang den er. Du er ute etter biter som er på samme størrelse som buns’ene. Ha yoghurten i en bolle. Bland mel, salt, pepper og paprikapulver i en pose eller bolle. Dypp kyllingbitene først i yoghurten og så i melblandingen og legg på en tallerken. La ligge i ca fem-ti minutter til mel og yoghurt har blitt til en slags kladdete pasta. Hell olje i en dyp panne/gryte slik at det blir ca 1-2 cm i bunnen. Varm opp til middels høy varme. Hvis du slipper en liten bit av melblandingen oppi burde det bruse med en gang, men det skal ikke sprute veggimellom. Legg kyllingbitene forsiktig oppi og stek til de er gylne. Snu bitene og stek gylne på andre siden også. Ha de ferdigstekte kyllingbitene over på en tallerken med kjøkkenpapir slik at de får rent av seg.

Fyll buns’ene mens de fortsatt er varme med kylling, kimchi og sausen.

Dette er en heldagsprosess, men guriland så godt! Bao buns’ene er lette og myke, kyllingen supercrispy, kimchien er syrlig og smakfull og srirachamayoen spicy. Nam!

dampede buns med crispy kylling, kimci og srirachamayo nærbilde 

En kommentar om “​Bao buns (dampede småbrød) med crispy kylling, kimchi(ish) og srirachamayo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s