Kinesisk ribbe i bao buns (dampede småbrød)

bao buns med ribbe nærbilde 2

Jeg blir som et barn i en godtebutikk når det er tid for sesongvarer, ikke minst gjelder det førjulstiden. Men det er så fort gjort å bli litt overivrig og fråtse i vei i julemat fra november av, og når julen faktisk kommer er man allerede lei. Min slagplan for denne førjulstiden er derfor å bruke de herlige råvarene på andre måter enn den tradisjonelle norske, og dermed spare lysten på den reale julematen til selve «kjernejulen».

Dette er en oppskrift på skikkelig digg kinesisk ribbe servert i bao buns (kinesiske dampede småbrød) med friske grønnsaker og en hoisinsjysaus. Dette er enkelt å lage hvis du får kjøpt bao buns, men dét krever at du har en velassortert dagligvareforretning eller en asiatisk matbutikk i området. Hvis du ikke har det, kan du lage bao buns selv som beskrevet i denne oppskriften.
Dersom du får kjøpt bao buns, er den aktive delen av matlagingen fort unnagjort, men det tar litt tid å lage retten, da du må salte ribben minst ett døgn i forveien, helst to. Så planlegg litt i forveien. Det er det verdt!

Til fire voksne trenger du:
1 kg tynnribbe, bein skåret vekk og svoren rutet
1 ss flaksalt
2 ts mirin, evt. sake, kinesisk matlagingsvin eller tørr hvit sherry
2 ts soyasaus
ca 5 cm bit av ingefær i skiver
1 ts chinese five spice
1 ts honning
1 vårløk i biter
250 ml vann
1/2 dl hoisinsaus

12-16 bao buns
2 store gulrøtter
1 agurk
3 vårløk

Salte ribben godt på begge sider og sett i kjøleskapet i 1-2 døgn.

Sett ovnen på 180 grader. Skyll og tørk ribben. Bland mirin (eller ett av alternativene), soyasaus, ingefær, five spice, honning, vårløk og vann i en bolle. Ha ribben i en liten ovnsfast form med svoren ned. Formen skal være bare litt større enn ribben, ellers vil ikke væsken rekke langt nok opp på ribben. Stek i ovnen i 1 time med svoren ned. Ta ut av ovnen og snu ribben. Dersom ribben har ujevn høyde, er det best å jevne den ut litt ved å støtte opp på de laveste punktene med f.eks. litt sammenkrøllet bakepapir eller lignende. Hell på nok vann til at kjøttet på ribben er dekket, men ikke svoren. Sett tilbake i ovnen i 1 1/2 time til. I de siste 20 minuttene kan du øse stekesjyen over svoren et par ganger. Dersom svoren ikke har blitt sprø, kan du sette opp varmen til 230 grader til den blir sprø. Ta ribben ut av ovnen, skjær av svoren og legg til side. Legg et stykke aluminiumsfolie over kjøttet og la det hvile mens du gjør klart resten.

asiatisk ribbe og grønnsaker

Fjern så mye som mulig av fettet på toppen av ribbesjyen. Ha over i en gryte, kok opp og la koke og redusere i ca 10-15 minutter.

Damp bao bunsene i en bambusdamper til de er gjennomvarme (dersom du kjøper buns som ikke er dampet, må de dampes i 8-10 minutter). Finsnitt gulrøttene, vårløken og agurken. Når sjyen er kokt inn, blander du 1 1/2 dl av den med hoisinsausen. Skjær ribben i tynne skiver og hell over noen skjeer av sausen. Resten av sausen serveres ved siden av maten. Fyll bao buns med et par skiver ribbe, litt grønnsaker, noen biter svor og litt ekstra saus. Sååååå godt!

bao buns med ribbe nærbilde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s