Vegetarisk pastasaus av flaskegresskar med sopp, salvie og hasselnøtter

vegetarisk pastasaus av flaskegresskar med sopp, salvie og hasselnøtter vegetarian pasta sauce butternut squash with mushrooms sage and hazelnuts 3

Flaskegresskar er én av mine yndlingsgrønnsaker, men man ser det dessverre ikke så veldig ofte på butikken. Gleden var derfor stor da jeg kom over det på min ukentlige handletur forleden, og jeg plukket med meg det som var (jeg vet; veldig egoistisk). Et av gresskarene gikk til denne sausen, som er en deilig og mettende vegetarsaus* uten et hint av kjøtt-savn.

Sausen er egentlig veldig enkel, men det er litt tunga rett i munnen-arbeid, da du må multitaske litt. Soppen bør stekes og pastaen kokes mens du lager salvien og pastasausen, sånn at alt er ferdig samtidig. Men hvis du blir overveldet av å skulle gjøre flere ting på én gang, foreslår jeg at du gjør ferdig ett og ett trinn og bare holder hver del varm mens du gjør de neste stegene. Pastaen burde være det aller siste du gjør klart, så du ikke får kladdepasta. Det er det ingen som liker…

vegetarisk pastasaus av flaskegresskar med sopp, salvie og hasselnøtter vegetarian pasta sauce butternut squash with mushrooms sage and hazelnuts 2

Til fire personer trenger du:
1 middels stort flaskegresskar
70 g smør
en potte salvie
1 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
1/2 ts knust tørket chili (gjerne mer hvis du liker det litt sterkt)
2 dl god grønnsakskraft
1 dl matfløte
ca. 20 rasp av hel muskat
20 g revet parmesan
350 g sopp av foretrukket slag (jeg brukte champignon)
100 g grovhakkede hasselnøtter (de kan gjerne ristes lett for å få litt mer oomph i seg)
salt og pepper
olivenolje

til servering:
pasta av ønsket slag (gjerne gnocchi hvis du finner)
revet parmesan (sløyfes hvis du vil ha den helt vegetarisk)

Sett ovnen på 210 grader over- og undervarme.

Del flaskegresskaret i fire på langs (slik at du får fire «båter»). Ringle over litt olivenolje og krydre med en god klype salt og pepper. Ha i en ovnsfast form og sett midt i ovnen. Stek i en time til gresskaret er mørt.

Når gresskaret har kommet ut av ovnen, kan du sette i gang med resten av spelet. Del soppen i munnfullbiter/skiver. Varm litt olje i en stekepanne på høy varme og ha i soppen. Stek til soppen er godt brunet. Skru ned varmen til middels og ha i 20 g smør, en klype salt og litt pepper. La soppen kose seg litt i smøret.

Smelt resten av smøret i en dyp stekepanne på middels – middels høy varme. Plukk av bladene på salvien og stek dem i omganger til de blir sprø (omtrent ett minutt). Pass på at ikke bladene blir liggende oppå hverandre når du steker dem. De største bladene kan du snu halvveis i stekingen, de små holder det å steke på den ene siden. Ta de ferdigstekte bladene ut av pannen og legg på et kjøkkenpapir slik at de får rent av seg.

Nå burde gresskaret ha kjølt seg littegrann ned. Fjern skallet (forsiktig, så du ikke brenner deg) enten ved å dra/skjære det av, eller ved å grave ut «kjøttet» med en skje. Ha i en food processor sammen med grønnsakskraft, matfløte, muskatnøtt, en god klype salt og noen runder med pepperkverna.

Hell av det meste av smøret fra pannen som du stekte salvien i, bortsett fra ca. 1 1/2 ss (smøret vil nå være nøttebrunt med en deilig smak av salvie). Ha i den finhakkede løken og stek i fem minutter til den begynner å bli mør. Ha i hvitløk og chili og stek i et par minutter til. Hell i gresskarblandingen og la alt koke opp. Skru deretter ned varmen på platen og ha i parmesanen. Rør godt sammen og smak til med salt og pepper.

Før du heller av kokevannet på pastaen, spar på litt av vannet i en kopp. Hell av resten av vannet og ha pastaen i stekepannen sammen med gresskarsausen. Bland godt og spe eventuelt på med litt av pastavannet hvis det blir for tørt. Servér med stekt sopp, hakkede hasselnøtter, sprø salvie og et ekstra dryss av parmesan.

vegetarisk pastasaus av flaskegresskar med sopp, salvie og hasselnøtter vegetarian pasta sauce butternut squash with mushrooms sage and hazelnuts

* Parmesan inneholder animalsk løype og må derfor sløyfes fra oppskriften dersom du skal holde retten strengt vegetarisk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s