Helstekt thai-style kokoskylling

helstekt thaikylling 2

Helstekt kylling er noe av det beste jeg vet og er antakeligvis det jeg har laget oftest i løpet av mitt matlagingsliv, og denne versjonen må være den saftigste jeg noensinne har laget. Selv om jeg gjerne vil ta full ære for saftigheten, må jeg nok innrømme at mye skyldtes at jeg brukte Hovelsrudkylling. Dette er kylling som har levd et godt liv, vokst i et naturlig tempo og fått økologisk fôr. Resultatet er kylling av helt fantastisk kvalitet! Jeg oppfordrer alle til å kjøpe denne kyllingen (du får den på flere KIWI-butikker), både av dyrevelferdsmessige hensyn, men også av rent egoistiske hensyn. Jo flere som kjøper kvalitetsmat, jo mer hylleplass vil kvalitetsmaten vies.

PS! Dette er ikke reklame! Jeg får ikke en krone for å promotere Hovelsrudkylling, jeg gir bare cred til de som fortjener det.

helstekt thaikylling 5

Til 4 supersultne personer eller 6 litt mindre sultne, trenger du:
1 stor kylling, ca 2 1/2 kg
2 bokser kokosmelk á 400 ml
1 rød chili
2 stilker av sitrongress
2 fedd hvitløk
10 cm ingefær
1 lime
1 ss fiskesaus
salt

forslag til servering:
dampede eller wokede grønnsaker
jasminris

Del chili og sitrongress i mindre biter, knus hvitløksfeddene under knivbladet, skrell ingefæren og del i skiver, og skrell av limeskallet med en grønnsaksskreller. Bland alt godt sammen med saften av limen, fiskesausen og kokosmelken. Putt den skviste limen inni kyllingen og bind opp beina. Ha alt i en stor form eller ziplockpose. Pass på at kyllingen er dekket av marinaden over det hele. La marinere minst en time, gjerne over natten.

Sett ovnen på 190 grader.

Ha kyllingen og marinaden i en ovnsfast gryte, helst jerngryte. Dryss godt med salt over kyllingen. Sett midt i ovnen. Øs over marinaden et par ganger i løpet av steketiden. Stek kyllingen i ca. 1 1/2 time. Bruk gjerne et steketermometer som du stikker inn mot leddet der låret møter brystet (pass på at du ikke treffer beinet). Når temperaturen når 67 grader er kyllingen klar. Dersom du ikke har steketermometer, kan du stikke en skarp kniv inn mot det samme leddet. Når saftene som renner ut er klare (altså uten spor av rødt), er den ferdigstekt. Ta ut av ovnen og legg på en stekefjøl under et løst lag aluminiumsfolie. La den hvile i ca. 15-20 minutter. Temperaturen vil øke et par grader til mens den hviler.

Hell sausen gjennom en sil for å få ut alle aromatene. Dersom det er mye fett på toppen av sausen kan du skumme av dette med en skje. Sausen kommer til å ha skilt seg. Personlig synes jeg ikke det gjør noe at den skiller seg, men hvis du ikke liker det kan du piske den godt eller bruke en stavmikser for at den skal bli jevn.

Del opp kyllingen når den er ferdighvilt, og servér med dampede grønnsaker og jasminris eller hva enn annet du har lyst på.

helstekt thaikylling 4

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s