I altfor lang tid bestod taco-fredagene våre av pakke-taco (du vet, sånne pakker med kryddermiks, skjell og salsa). For all del, det er godt det og barna synes det er topp, men det blir temmelig kjedelig i lengden. Etter å ha eksperimentert litt med kryddersammensetninger og forskjellige typer kjøtt, fisk og grønnsaker har jeg oppdaget hvor enkelt det er å sette sammen egne varianter. Det krever bare et lite krydderstash på kjøkkenet, og så er det bare å mikse og matche av hjertens lyst.* Og det blir altså så mye bedre å lage det selv!
Til fire personer trenger du:
400 g svinekjøttdeig
1/2 ts hvitløkspulver
1/2 ss malt paprika
1 ts chilipulver
1 ts tørket oregano
1/2 dl vann
salt og pepper
olje til steking
til ananassalsaen:
1/2 ananas
1/2 agurk
1/2 avokado
2 vårløk
saften av 1 lime
1 ts olivenolje
en liten håndfull koriander
en klype salt
olje til steking av ananas
til sausen:
1 dl rømme
2 ss majones
10 skiver syltet jalapeños
1/2 avokado
1 revet hvitløksfedd
salt
til servering:
tortillas eller tacoskjell
revet mozzarella eller annen ost
finsnittet issalat
Start med å lage ananassalsaen. Skjær av skallet på ananasen, del den i fire på langs og fjern kjernen på hver kvartdel. Del hver kvartdel i ganske tynne skiver. Varm litt olje i en stekepanne på middels høy varme. Stek ananasskivene gylne på begge sider (du kan godt droppe å steke ananasen, men salsaen vil da få en litt syrligere smak). Ta ananasen ut av pannen og la kjøle seg litt ned. Skjær ananas, agurk, avokado og vårløk i små biter og grovhakk korianderen. Ha alt i en bolle sammen med limesaft, olivenolje og en klype salt. Bland godt.
Lag sausen ved å blande rømme, majones, jalapeños, avokado, hvitløk og en klype salt i en blender eller med en stavmikser.
Varm en stekepanne med litt olje på middels høy varme. Ha kjøttdeigen i pannen og brun godt. Tilsett deretter krydrene og vannet, og stek i et par minutter til vannet har fordampet. Servér i tortilla eller tacoskjell med issalat, salsa, saus og litt revet ost på toppen.
*Hvis du har lyst til å prøve deg litt frem selv, anbefaler jeg å ha følgende krydder i skapet: løkpulver, hvitløkspulver, chilipulver, malt paprika (gjerne vanlig og røkt), tørket oregano og spisskummen. Prøv deg frem med forskjellige blandinger til forskjellige kjøtt/fisk/grønnsaker, og se hva du liker.