Midtøsten-inspirert lammebog med pilaf

midtøsten-inspirert lam med pilaf og rotgrønnsaker nærbilde

Mat fra Midtøsten er ikke en hyppig gjest hos oss – og det er så synd, det er jo kjempegodt! Deilig krydret (men ikke sterkt), nydelig balanse mellom det salte og det litt søte og gjerne toppet med friske og sprø elementer. Denne retten er min tolkning av mat fra Midtøsten – sannsynligvis uten noe som helst landstilhørighet og antakelig fullstendig uautentisk. Men godt!

Til lammet:
2 kg lammebog
1 ss spisskummen
1 ss malt koriander
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ss malt paprika
1 ss salt
1 sitron
1 ts pepper
2 fedd hvitløk
3 ss olivenolje

1 løk
1 stor søtpotet eller 1 flaskegresskar
3 gulrøtter

Til pilafen:
4 dl basmatiris
6 dl kyllingkraft
1 ss smør
1/2 løk
1/2 ts gurkemeie
1/2 ts spisskummen
1/2 ts malt koriander
2 fedd hvitløk
salt og pepper
1 dl mandler
8 tørkede aprikoser
en håndfull persille

Til servering:
en håndfull skivede mandler
1 granateple

Sett stekeovnen på 190 grader over- og undervarme.

Bland krydrene til lammet med salt, revet skall av halve sitronen og saften av hele. Bland sammen til en pasta. Snitt fettet på oversiden av lammebogen og gni inn krydderpastaen over det hele. Legg lammebogen i en ovnsfastform og dekk med aluminumsfolie slik at ikke noe av dampen slipper ut. Sett inn i ovnen i 3 1/2 timer.

Kutt grønnsakene i middels store biter og legg i formen med lammet. Dekk til med aluminiumsfolien igjen og stek en halvtime til. Ta aluminiumsfolien av, sett ovnen opp på 210 grader og stek i en halvtime til.

Når du har tatt av aluminiumsfolien på lammet og grønnsakene, setter du i gang med pilafen. Skyll risen godt og la renne av seg. Finhakk løken og stek i litt smør i en gryte på middels varme i ca tre minutter. Ha i krydrene til pilafen, bland godt og tilsett så risen. Stek i noen minutter til. Hell i buljong, sett på et lokk og kok opp. Når risen har kokt opp setter du ned varmen til risen såvidt småputrer. Kok til all buljongen har trukket inn, ca 12-15 minutter. Ha et håndkle over gryten og sett på lokk igjen. La stå i ti minutter. Hakk opp mandler, aprikoser og persille og bland inn i pilafen.

Del opp lammet enten ved å skive det eller ved å dra det fra hverandre med to gafler. Server med pilaf, grønnsaker og et godt dryss av skivede mandler og granateplekjerner.

midtøsten-inspirert lam med pilaf og rotgrønnsaker ovenfra

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s