Nasi goreng (indonesisk stekt ris)

nasi goreng ovenfra

En gang på 90-tallet kom det en flaske med «nasi goreng-saus» i butikkene, og mamma må ha gått til storinnkjøp av denne sausen for det føltes som om vi hadde det annenhver dag i en periode. Det var kjempegodt selvfølgelig, men til og med den beste mat mister sin glans når man spiser det for ofte. Og sånn var det for meg med nasi goreng. Men etter noenogtjue år siden jeg spiste det sist, var appetitten endelig vekket for denne deilige retten igjen!

Det er greit å forberede seg litt en dag eller to i forveien her, for nasi gorengen blir bedre med resteris. Vi spiste indisk noen dager før jeg skulle lage denne retten, så jeg lagde en dobbel porsjon basmatiris og puttet den ene porsjonen i kjøleskapet. I tillegg til at maten smaker bedre, reduseres matlagingstiden betraktelig av å bruke resteris. Og det er alltid en bonus!

Til fire personer trenger du:
4 dl basmatiris
6 dl vann
en god klype salt

2 store kyllinglår (for å gjøre det enklere for deg selv, kan du kjøpe kyllinglårfileter tilsvarende to store kyllinglår)
1 middels stor sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 – 3 ts sambal oelek (avhengig av hvor sterkt du vil ha det), evt. 1 – 3 ts finhakket chili
1/2 ss soyasaus
2 gulrøtter
1/4 – 1/2 kinakål (avhengig av størrelsen)
2 vårløk
3 ss ketjap manis (søt soyasaus)
1 ss soyasaus
1 ss sweet chili-saus
1 ss solsikkeolje eller annen nøytral olje

til servering:
4 stekte egg

Skyll bamatirisen godt for å bli kvitt stivelse. Kok opp vann i en kjele. Ha i salt og risen, og la småkoke i 12 – 15 minutter (følg anvisning på pakken). Ikke rør i risen mens den koker. Når risen er ferdigkokt sprer du den utover på et bakeark og lar den kjøle seg ned. Det beste er om risen får stått noen timer, gjerne noen dager, i kjøleskapet før du bruker den.

Bein ut kyllinglårene, fjern skinnet og del kyllingkjøttet i nokså små biter. Finsnitt sjalottløken og finhakk hvitløken. Varm opp solsikkeoljen i en stor stekepanne på middels høy varme og ha i sjalottløk, hvitløk og sambal oelek. Stek et par minutter og ha deretter i kyllingbitene og 1/2 ss soyasaus. Stek i ca fem minutter til kyllingen er gjennomstekt. Mens kyllingen steker kan du gjøre klar grønnsakene. Riv gulrøttene på et grovt rivjern og finsnitt kinakålen og vårløkene. Ha grønnsakene og risen i stekepannen og rør alt godt sammen. Bland ketjap manis, soyasaus og sweet chili-saus og hell over. Bland igjen, og stek i fem minutter til slik at alt er gjennomvarmt og grønnsakene har blitt litt mykere. Servér med et stekt egg på toppen.

nasi goreng nærbilde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s