Hvit pizza med fiken og spekeskinke

fiken, tallegio og spekeskinkepizza ovenfra

Fikensesongen er kort, så nå er det bare å spise av hjertens lyst. En supergod måte å nyte de ferske fiknene på er oppå en pizza. Denne pizzaen er en blanding av friskt og lagret, søtt og salt, sprøtt og mykt. Helt nydelig!

Til fire pizzaer trenger du:
500 g tipo 0- eller tipo 00-mel (omtrent alle kornprodusenter leverer nå pizzamel, så du burde kunne finne det på butikken din)
1/2 ts fint havsalt
325 ml lunkent vann
1/2 pose tørrgjær (jeg bruker pizzagjær)
1 ts sukker
2 ss olivenolje
noen håndfuller semulegryn eller semolina hvis du får tak i det

2 dl creme fraiche
2 fedd hvitløk
30 g revet parmesan
salt

6-8 ferske fiken
8 skiver parmaskinke, serranoskinke eller annen god spekeskinke
200 g taleggio
2 baller med mozzarella

Ha mel og havsalt i en bakebolle. Bland vann, sukker, olje og tørrgjær og la stå i noen minutter til gjæren begynner å bli aktivert. Ha det våte i det tørre og kjør med kjøkkenmaskin i 5 minutter, evt elt det for hånd i ti minutter. Juster underveis med vann eller mel hvis det er for vått/tørt. Ta deigen ut av bollen og samle den til en ball. Smør innsiden av bakebollen med litt olivenolje, ha deigballen tilbake og smør med litt olivenolje på toppen. La deigen heve i en time eller til den er doblet i størrelse.

Hvis du har pizzastein eller pizzastål sett dette på en rist midt i ovnen. Hvis du ikke har, sett inn en vanlig stekeplate opp ned midt i ovnen. Sett ovnen på 250 grader (eller gjerne mer hvis ovnen din kan det). La pizzasteinen/-stålet stå i ovnen i en halvtimes tid før du steker pizzaene.

Når deigen er ferdighevet tar du den ut av bollen, slår luften ut av den og knar den littegrann (på dette tidspunktet kan du ha deigen i litt plastfolie og legge i kjøleskapet hvis du vil bruke den dagen etter eller i fryseren for et senere tidspunkt). Del deigen i fire like deler og rull disse til baller. Kjevle hver ball ut så tynt du kan. Ha ferdigkjevlet bunn over på en pizzaspade eller en papplate eller lignende som er strødd med semulegryn eller semolina. Rist litt rundt på pizzaspaden/papplaten for å sjekke at bunnen ikke sitter fast i underlaget.

Bland creme fraiche, hvitløk, parmesan og en klype salt. Smør et tynt lag på pizzabunnen som ligger på pizzaspaden/papplaten. Bruk en halv mozzarellaball og 50 g taleggio per pizza, og riv i små biter som fordeles jevnt over det hele. Del fiknene i tynne skiver og legg en fjerdel på hver pizza.

Lirk forsiktig pizzaen over på pizzastein/pizzastål/bakeplate. Stek i 10-12 minutter til den er sprø og gyllen. Topp pizzaen med spekeskinke revet i mindre biter.

fiken, tallegio og spekeskinkepizza nærbilde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s