Eltefri julekake

julekake skåret nærbilde

For meg er julekake toppen av lykke – det er jo i bunn og grunn en stor rosinbolle som spises med smør og brunost. Jeg synes dessverre all den eltingen som gjærbakst vanligvis medfører er så uutholdelig kjedelig at det er ytterst sjelden jeg orker å bake. Men nå har jeg fått til en eltefri julekake som er supergod. Du må riktignok sette deigen kvelden i forveien, men det er ingen elting involvert!

Denne oppskriften er sukatfri. Sukater er etter min mening en styggedom som ikke egner seg til konsumpsjon, så jeg bruker bare rosiner. Men du kan gjerne bytte ut omtrent en halv desiliter av rosinene med sukat hvis du liker sånn.

Til én julekake trenger du:
500 g hvetemel
50 g sukker
1 1/2 ts kardemomme
1/2 ts tørrgjær
1 ts flaksalt
75 g smeltet smør
5 dl melk
2 dl rosiner
egg eller vann til pensling

Sett deigen kvelden før du vil ha julekaken ferdig. Ha alle ingrediensene i en stor bakebolle og rør sammen til en jevn blanding. La stå på kjøkkenbenken til heving under plastfolie til morgenen etter (ca. 12-14 timer).

Bruk en slikkepott til å dytte deigen ned så all luften går ut og hell deretter i en smurt 20 cm kakeform. La deigen etterheve tildekket i ca. 1 time.
Varm ovnen til 180 grader over- og undervarme. Sett julekaken midt i ovnen og la steke i en time. Ta deretter ut kaken og fjern kakeformen. Pensle med egg eller vann og sett inn i ovnen igjen i ti minutter for å få en deilig mørk og sprø skorpe rundt hele kaken. Ta ut av ovnen igjen og la hvile på rist til den er kald nok til å spises. Nam!

julekake skåret ovenfra

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s