Juleribbe

ribbe 2

En god ribbe er skikkelig snadder, men det kan være ordentlig stusselige greier hvis ikke det stekes riktig. Jeg vet at dette er å banne i kjerka, men jeg synes det er viktigere at kjøttet er saftig og mørt enn at svoren er helt perfekt. Med denne oppskriften får du heldigvis begge deler!

Å lage ribbe er egentlig ingen sak så lenge du planlegger godt og følger et par «tidshuskeregler». Ribben må saltes minimum ett døgn før den skal stekes, gjerne opptil tre dager. Deretter må den ligge ute i et par timer for å komme opp til romtemperatur før steking. Når det gjelder selve tilberedelsestiden, anbefaler jeg at du gir deg selv 3 1/2 time på å steke ribben. Det er bedre at ribben får litt ekstra hviletid enn at du står og stresser ved stekeovnen fordi all svoren ikke har blåst seg opp (jeg snakker av førstehåndserfaring her…). 

Til 8 personer trenger du:
3,5 – 4 kg tynnribbe
2 gulrøtter
2 selleristenger
2 løk
10 hvitløksfedd
flaksalt
pepper
vann

til sausen:
kraften fra ribben
1 ss smør
1 ss hvetemel
evt. soyasaus
evt. ripsgele

Dersom ribben ikke er rutet, skjær ruter i svoren (pass på å ikke skjære selve kjøttet). Gni ribben godt inn over det hele med ca. 2 ss flaksalt. Legg den i kjøleskapet og la ligge i 1-3 døgn. Ta ribben ut av kjøleskapet omtrent to timer før du skal steke den.

Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme. Tørk av all fuktighet av ribben og ha en god klype salt og pepper på bensiden. Skjær gulrøtter, selleri og løk grovt. Ha hvitløksfeddene og de oppkuttede grønnsakene i en ovnsfast form som bare såvidt er litt større enn ribben. Legg en asjett eller litt sammenkrøllet aluminiumsfolie i midten av formen og legg ribben oppå med svorsiden opp. Forsikre deg om at ribben har lik høyde hele veien, flytt eventuelt litt rundt på asjetten/folien for å få det jevnt (dette er for å få sprø svor over hele ribben). Hell vann i formen til det akkurat dekker kjøttet, men ikke rekker helt opp til svoren. Dekk formen med aluminiumsfolie, og pass på at det er forseglet helt tett. Sett midt i ovnen og la steke 1 time.

Sett ovnen ned til 180 grader. Ta av aluminiumsfolien og strø over en god klype salt og pepper på svoren før du setter den inn i ovnen igjen. La steke i 1 time til. Etter denne timen kan du begynne å øse over ribben med kraften den steker i. Øs over ca hvert femte til tiende minutt i en halvtime – tre kvarter. Dersom svoren ikke er helt sprø etter denne tiden, sett opp varmen til 220 grader. Følg veldig nøye med på svoren når du har skrudd opp varmen – det brenner seg fort hvis du er opptatt med noe annet! Du kan legge over et stykke aluminiumsfolie på de bitene som har blitt sprø, slik at ikke de blir brent mens du venter på at de siste rutene skal skikke seg.

Ta ut av ovnen når svoren er sprø og gyllen og la hvile i ca en halvtime. Mens ribben hviler siler du av kraften og skummer av fettet (ta vare på ribbefettet slik at du kan ha litt i rødkålen). Kok opp og la redusere i ca 15-20 minutter. Dersom du ønsker å tykne sausen litt, lager du meljevning. Bland 1 ss smør med 1 ss hvetemel til en pasta. Ha i litt og litt av meljevningen i kraften til du får ønsker konsistens. Visp godt og la koke opp mellom hver gang du har i jevning for å se hvor mye den tykner. Kok sausen i ca fem minutter til for å få bort melsmaken, men ikke noe særlig lenger, da sausen kan sprekke opp hvis den koker for lenge. Smak eventuelt til med litt soyasaus for mer saltsmak og ripsgele for litt sødme og syre.

Du kan gjerne skjære av benene på undersiden av ribben før du deler den i serveringsstykker. Ribben serveres med rødkål, julepølser, medisterkaker, poteter, saus og alt annet du synes er godt. God jul!

juletallerken

En kommentar om “Juleribbe

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s