Osso bucco med gremolata

osso bucco nærbilde 2

Jeg blir stadig fascinert av hvor forskjellig smak vi mennesker har, og da jeg serverte osso bucco til middag forleden kom dette klart til syne. Vi voksne syntes det var nydelig, mens minstemann på 3 år bare satt og dyttet maten rundt på tallerkenen. For å prøve å få han til å se noe i positivt i måltidet, spurte vi hva han likte best. Svaret var like kontant som det var fornærmende; han pekte på glasset sitt og sa «vannet». Så da er du advart om det, noen vil synes det er kjempegodt, mens andre vil heller bare ha vann til middag.

Til fire personer trenger du:
2 kg osso bucco av okse (jeg hadde ett stort stykke, men prøv gjerne å få tak i fire mindre)
2 ss hvetemel
2 store gulrøtter
2 selleristenger
1 stor løk
3 fedd hvitløk
1 ss olje
1 ss smør
2 dl rødvin
5 dl god oksekraft
2 bokser hakket tomat
8 timiankvaster
6 persillestilker
2 laurbærblad
salt og pepper

Til gremolataen:
en håndfull bladpersille (bladene fra stilkene som du har i osso buccoen)
1 fedd hvitløk
1 sitron

Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme.
Varm opp olje og smør i en ovnsfast bredbunnet gryte (helst en jerngryte) på middels høy – høy varme. Vend osso buccoen i hvetemel og krydre med en god klype salt og pepper. Brun godt på begge sider. Grovhakk gulrøtter, selleristenger og løk mens kjøttet steker. Ta osso buccoen ut av gryten når den er ferdig brunet. Skru ned varmen ett hakk og ha i grønnsakene. Stek i 7-8 minutter til de begynner å bli myke. Finhakk hvitløken og ha i sammen med grønnsakene. Stek ett minutt eller to til, og hell deretter over vinen. La koke i et par minutter til alkoholen er kokt ut. Legg kjøttet tilbake i gryten og hell over oksekraft og hakket tomat. Bind timian, persille og laubær med litt hyssing og ha i gryten. Sett på lokk og sett i ovnen i 3 1/2 time.

Lag gremolata ved å finhakke persillen og rive hvitløken og skallet på sitronen på et fint rivjern. Hakk alt godt sammen slik at det blir en jevn blanding.

Dersom du har ett stykke osso bucco slik som jeg hadde, tar du kjøttstykket ut av gryten og deler opp kjøttet i mindre biter før du har det tilbake i gryten igjen. Dersom du har ett kjøttstykke pr person, lar du de være hele. Server osso buccoen med gremolata på toppen, og gjerne litt potetmos, polenta eller, hvis du er tro mot tradisjoner, safranrisotto ved siden av.

osso bucco ovenfra 2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s