Hjemmelagde fiskekaker

hjemmelagde fiskekaker

Dette er ikke den typiske kompakte og – tør jeg si det – litt gummiaktige fiskekake som er vanlig ved de fleste norske bord. Disse er laget over en amerikansk/engelsk lest hvor kokt fisk er blandet med moste poteter i stedet for at den bli kjørt til en fin farse mens den er rå. Dette gjør det til en mykere og mer delikat fiskekake (men også litt vanskeligere å håndtere). I tillegg er det litt hele fiskebiter i, som jeg synes er supersmaskens!

Du trenger:
400 g torskefilet
250 g melne poteter, f.eks. mandelpoteter
1/2 dl panko/fine brødsmuler
1 egg
3 ss majones
2 ss frisk gressløk
revet skall av en 1/4 sitron (kan sløyfes)
salt og pepper
2 ss smør

Skrell og kutt potetene i små biter. Kok opp en gryte med vann. Ha i potetene og kok dem i ca 10 minutter til de er gjennomkokte, men ikke så kokte at de smuldrer opp i gryten. Hell av vannet og la potetene dampe seg helt tørre.

Del torsken i mer håndterlige stykker. Kok opp en kjele med godt saltet vann. Skru av varmen og la fisken trekke i ca 6-7 minutter til den flaker seg. Ta ut av vannet med en hullsleiv eller lignende og la renne godt av seg.

Ha potetene i en bolle og mos dem med en gaffel til de er helt jevnt most. Finsnitt gressløken og ha i potetene sammen med to tredjedeler av den kokte torsken, panko/brødsmuler, majones, eventuelt revet sitronskall, egg, en god klype salt og litt pepper. Bland godt sammen. Ha i den siste tredjedelen med torsk og vend alt forsiktig sammen slik at blandingen fortsatt har noen biter av respektabel størrelse. Dersom du har tid til det, la blandingen stå i en halvtimes tid slik at den blir litt fastere i fisken (no pun intended). Jeg hadde barn som hang i beinet mitt, så jeg stekte fiskekakene med en gang.

Varm smøret i en stekepanne på middels høy varme. Bruk to skjeer til å lage runde-ish fiskekaker i ønsket størrelse. (Et lite råd før vi går videre: Jeg var litt vel ivrig og stekte fiskekakene tett i tett i pannen. Dårlig idé… Bruk heller to stekepanner eller stek i to omganger, da de er vanskelige å snu uten at de blir ødelagt hvis du ikke har noe særlig manøvreringsrom.) Stek fiskekakene i ca fire minutter til de er gylne, snu dem forsiktig og stek i omtrent fire minutter til de er pene og gylne på den andre siden også. Server fiskekakene med hva enn du liker å ha til, f.eks. råkost og kokte poteter, makaroni og ketchup, erter og potetmos… you name it.

hjemmelagde fiskekaker nærbilde

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s