Lasagne med masse grønnsaker

lasagne porsjon

Kjøttsausen i denne lasagnen er full av grønnsaker uten at smaken bærer veldig preg av det. Det er selvfølgelig ikke noe i veien med at noe smaker grønnsaker, men det er ikke alltid så poppis hos barn.

Hver gang jeg lager denne kjøttsausen dobler eller tripler jeg oppskriften slik at jeg har til lasagne en dag, en runde med kjøttsaus i kjøleskapet til en hektisk hverdag og en ekstra porsjon som jeg slenger i fryseren.

Du trenger:
400 g kjøttdeig/karbonadedeig av storfe
1 middels stor løk
1 stor gulrot
1 stor selleristang
2 fedd hvitløk
1 ss tomatpuré
1 boks tomater (400 g)
1/2 ss tørkete krydderurter, f.eks. Provence-krydder, oregano eller timian
vann
salt og pepper
olivenolje til steking

50 g smør
50 g hvetemel
500 ml melk
muskat
salt

9-12 lasagneplater
Revet ost (det du har av smeltbar ost)

Brun kjøttdeigen i en stor gryte i litt olje på middels høy varme. Salte og pepre når den er godt brunet. Skyv den brunede kjøttdeigen til siden (eller ta den ut av gryten) og skru ned til middels varme.

kjøttsaus til lasagne

Kutt løk, gulrot og selleristang i små biter. Stek de oppkuttede grønnsakene i gryten til de er myke. Pass på å røre rundt jevnlig slik at ikke grønnsakene brunes. Etter ca. 7-8 minutter begynner grønnsakene å nærme seg myke.

Press i hvitløksfeddene med en hvitløkspresse eller finhakk den og sleng den oppi med resten av grønnsakene. La den steke med i et par minutter til. Salte og pepre grønnsakene. Tilsett tomatpureen og la den steke med grønnsakene i et minutt eller to til det lukter godt og «tomatete».
Hell i tomatene fra boksen, fyll opp boksen halvveis med vann og tilsett dette også sammen med de tørkede krydderurtene. Ha i kjøttdeigen hvis du tok den ut av gryten for å steke grønnsakene, og bland alt godt sammen. Skru ned varmen til middels lav varme og la sausen småkoke. Den blir bare bedre jo lenger tid den får putre i vei, men den bør stå i minimum en halvtime.

Sett ovnen på 220 grader.

Når kjøttsausen har putret i minimum 20 minutter begynner du på hvit saus.*
Smelt smøret i en gryte. Tilsett melet og rør godt sammen. La smør og mel godgjøre seg et par minutter i gryten for å få vekk melsmaken. Hell i melken mens du rører og fortsett å røre mens sausen koker opp. La sausen koke i ca 5 minutter den tykner. Tilsett salt og revet muskatnøtt etter smak.

Bruk en form som er ca 20×30 cm. Bygg lasagnen slik; først et par øser med kjøttsaus, deretter 3 lasagneplater og til slutt et tynt lag med hvit saus. Fortsett slik i tre – fire lag, med hvit saus som siste lag. Riv over det du har av passende ost. Jeg hadde litt Norvegia-rester og litt parmesan, så jeg brukte det.

Stek i ovnen i 20 minutter. Ta ut av ovnen og la stå for å «sette seg» i fem minutter før den skjæres opp.

Serveres med en grønn salat eller tomatsalat og litt god baguette eller hvitløksbrød.

lasagne

*Tips for hvit saus: Det finnes massevis av tips på nettet til hvordan man skal få en klumpfri hvit saus, blant annet tipses det om å tilsette melken litt og litt eller å varme opp melken først. Jeg har aldri opplevd problemet med klumpete saus sånn jeg lager den, selv om jeg heller alt i med en gang uten å varme den opp først. Det eneste unntaket var en gang jeg brukte en ballongvisp i stedet for spiralvisp. Det kan ha vært en tilfeldighet, men jeg har trua på at det skyldtes vispevalget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s