Lammeragu med pasta

lammeragu nærbilde

En av de tingene jeg elsker mest med høsten, er det gode utvalget av råvarer på butikken, og særlig da lam som er nokså fraværende resten av året. Lammeragu er en nydelig helgerett som krever liten innsats, men som gir så stort utbytte! Den «aktive» delen av matlagingen er unnagjort på under en halvtime, og så gjør tid og varme resten.

Ideelt sett ville jeg servert denne raguen med en pappardelle (den pastaen som ser ut som en kjempetagliatelle), men det var ikke å få tak i på butikken her så jeg brukte casarecce i stedet. Det viktigste er at det er en stor pastatype som tåler en kraftig saus. Andre gode alternativer er rigatoni, fettucini eller tagliatelle.

Til fire personer trenger du:
600 g lammebog uten ben
1 ss olivenolje
1 + 2 ss smør
1 stor løk
2 gulrøtter
2 stilker stangselleri
3 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
2 1/2 dl rødvin
1 boks tomater (400 g)
2 laurbærblad
salt og pepper
pasta av ønsket type

Kutt lammebogen i munnfullbiter. Varm olje og 1 ss smør i en gryte over middels høy varme. Ha i lammebogen, stek til kjøttet er godt brunet og krydre med salt og pepper. Ta kjøttet ut av gryten.

Kutt opp løk, gulrøtter og stangselleri mindre biter. Sett ned varmen på gryten til middels og ha i grønnsakene. La steke under omrøring til de begynner å bli møre. Finhakk hvitløken og ha i gryten med grønnsakene. Stek ett minutt til. Tilsett så tomatpuréen og la steke nok ett minutt. Ha i rødvinen og kok ut alkoholen (du kjenner godt om det er noe alkohol igjen hvis du lener deg over gryten; river det i nesen, må du koke litt til). Når alkoholen er kokt ut tilsetter du tomatboksen og laurbærbladene. Ha kjøttet tilbake i gryten. Rør alt godt sammen og ha på et lokk. Skru ned varmen slik at sausen bare småputrer. Småkok i 2 1/2 til 3 timer. Rør en gang i blant. Når sausen er ferdigkokt kan du gjerne dra kjøttet litt fra hverandre med to gafler hvis du ønsker mindre biter i sausen. Ha i de siste to spiseskjeene med smør og smak til med salt og pepper. Serveres med nykokt pasta og et godt dryss av parmesan.

lammeragu ovenfra

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s