Gratinerte lammekjøttboller med pasta

pasta med gratinerte kjøttboller

Nå er det bare å benytte sjansen og spise så mye lam som mulig, for sesongen er så altfor kort (jeg forlenger den riktignok ved å fryse ned kilovis med lam). Dessverre kan det være litt vrient å få fråtset nok når man har barn, da småfolk ofte er lett skeptiske til lam. Mine er i hvert fall det. Men disse kjøttbollene holder seg på den riktige siden av lammesmak; mye karakter, men ikke «fjøsete». De gikk ned på høykant her i huset!

Til to barn og to voksne trenger du:
400 g lammekjøttdeig
1/2 løk
en håndfull bladpersille (evt. kruspersille)
2 ss strøkavring eller brødsmuler
1/2 dl melk
1 egg
50 g revet parmesan
2 fedd finhakket/revet hvitløk
salt og pepper
olivenolje

1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 boks tomater (400 g)
salt og pepper
olivenolje

1 ball mozzarella
en håndfull revet parmesan

pasta (f.eks. tagliatelle eller spaghetti) til servering

Varm opp ovnen til 225 grader.

Kjør løk og persille fint i food processor, eller riv løken på et rivjern og finhakk persillen hvis du ikke har food processor. Ha strøbrød/brødsmuler og melk i en liten bolle og la stå i et par minutter til det blir en litt fast grøt. Bland sammen med løk, persille, kjøttdeig, parmesan og hvitløk og krydre med salt og pepper. Bland godt med hendene. Varm litt olje i en stekepanne over middels høy varme og stek først en bitteliten prøvekjøttbolle for å sjekke at du har truffet riktig på saltmengden. Juster evt. hvis det ikke er nok og trill så kjøttboller på størrelse med ping pong-baller. Du vil få ca 14 – 16 kjøttboller. Stek disse i pannen til de er fint brunet på alle kanter.

Mens kjøttbollene steker, kan du lage tomatsausen. Finhakk sjalottløk og hvitløk. Sett en liten gryte på middels varme og ha i en liten klunk olje. Stek først sjalottløken i tre – fire minutter til den begynner å bli myk. Ha deretter i hvitløken og stek ett minutt til. Tilsett tomatboksen og krydre med salt og pepper. La småkoke mens kjøttbollene steker, ca. 5 – 10 minutter.

Finn frem en liten ovnsfast form (kjøttbollene skal gjerne ligge litt tett) og legg de ferdigstekte kjøttbollene i den. Hell over tomatsausen og riv mozzarellaen i mindre biter som legges over kjøttbollene. Avslutt med et godt dryss av parmesan. Sett formen midt i ovnen og la steke i 15 minutter eller til osten er smeltet og gyllen. Servér kjøttbollene med nykokt pasta av ønsket slag.

gratinerte lammekjøttboller

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s