Hvit pizza med kantareller, talleggio og spekeskinke

pizza med kantareller, tallegio og spekeskinke ovenfra

Sprø pizzabunn, kantareller, tallegio og spekeskinke med noen få blader av ruccola på toppen er en kick-ass kombo! I stedet for den vanlige tomatsausen har jeg her brukt en deilig hvit saus som ikke overdøver de andre smakene. Jeg brukte serrano-skinke på pizzaen, rett og slett fordi det er mye billigere en parmaskinke. Men hvis du vil slå på stortromma, er det bare å bruke den italienske varianten.

En av de mange geniale sidene ved italiensk pizza er at de kan lages i enkeltporsjoner. Ettersom både talleggio og kantareller har en ganske utpreget smak vil ikke alle barn være superfans av denne pizzaen. Jeg løste det med å lage to barnepizzaer med pepperoni og ananas, og så fikk mannen og jeg kose oss med voksenpizza. Problem solved!

Til fire pizzaer trenger du:
500 g tipo 0- eller tipo 00-mel (omtrent alle kornprodusenter leverer nå pizzamel, så du burde kunne finne det på butikken din)
1/2 ts fint havsalt
325 ml lunkent vann
1/2 pose (6-7 g) tørrgjær (jeg bruker pizzagjær)
1 ts sukker
2 ss olivenolje
noen håndfuller semulegryn, eller semolina hvis du får tak i det

2 dl creme fraiche
2 fedd hvitløk
30 g revet parmesan
salt

200 g talleggio
8 skiver spekeskinke
250 g kantareller
et par håndfuller ruccola
salt
smør til steking

Ha mel og havsalt i en bakebolle. Bland vann, sukker, olje og tørrgjær og la stå i noen minutter til gjæren begynner å bli aktivert. Ha det våte i det tørre og kjør med kjøkkenmaskin i 5 minutter, evt elt det for hånd i ti minutter. Juster underveis med vann eller mel hvis det er for vått/tørt. Ta deigen ut av bollen og samle den til en ball. Smør innsiden av bakebollen med litt olivenolje, ha deigballen tilbake og smør med litt olivenolje på toppen. La deigen heve i en time eller til den er doblet i størrelse.

Hvis du har pizzastein eller pizzastål sett dette på en rist midt i ovnen. Hvis du ikke har, sett inn en vanlig stekeplate opp ned midt i ovnen. Sett ovnen på 250 grader (eller gjerne mer hvis ovnen din kan det). La pizzasteinen/-stålet stå i ovnen i en halvtimes tid før du steker pizzaene.

Rens kantarellene og del store eksemplarer i litt mindre biter. Stek i litt smør over middels høy varme i noen minutter til de er gylne. Krydre med en klype salt.

Når deigen er ferdighevet tar du den ut av bollen, slår luften ut av den og knar den littegrann. Del deigen i fire like deler og rull disse til baller. Kjevle hver ball ut så tynt du kan. Ha ferdigkjevlet bunn over på en pizzaspade eller en papplate eller lignende som er strødd med semulegryn eller semolina. Rist litt rundt på pizzaspaden/papplaten for å sjekke at bunnen ikke sitter fast i underlaget.

Bland creme fraiche, hvitløk, parmesan og en klype salt. Smør et tynt lag på pizzabunnen som ligger på pizzaspaden/papplaten. Ha deretter en fjerdedel av tallegioen i små biter jevnt over pizzaen. Strø en fjerdedel av kantarellene over pizzaen.

Lirk forsiktig pizzaen over på pizzastein/pizzastål/bakeplate. Stek i 10-12 minutter til den er sprø og gyllen. Gjenta med de andre pizzaene.
Riv spekeskinken i mindre biter og legg jevnt over pizzaen sammen med noen ruccolablader. Sprøtt, rustikt og helt fantastisk godt!

pizza med kantareller, tallegio og spekeskinke nærbilde

Tips! Dette kan faktisk være en hverdagsmiddag hvis du forbereder deg litt, da du kan fryse pizzadeigen i litt plastfolie etter at den er ferdighevet. Sleng sammen et par porsjoner en rolig helgedag, og sleng det i fryseren. Da er det bare å ta deigen ut av fryseren dagen i forveien og la den tine i kjøleskapet, så er det verste unnagjort når du kommer hjem fra jobb.
Hvis du får laget pizzadeigen kvelden i forveien, kan du pakke den inn i plastfolie etter at den har hevet og ha den i kjøleskapet til dagen etter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s