Sweet & sour med svinekjøtt

sweet & sour med svinekjøtt

mrs mas chinese cookbook

På begynnelsen av 50-tallet flyttet mine besteforeldre til Japan på grunn av min bestefars jobb, og mamma og en av mine tanter er derfor født og delvis oppvokst i Tokyo. Dette har medført at asiatisk mat har vært en stor del av min kulinariske oppvekst.
Et av mine tidligste matminner er sweet & sour pork som Bestings (min bestefars kallenavn) lagde til søndagsmiddag i ny og ne. Oppskriften nedenfor er inspirert av nettopp denne sweet & sour pork-oppskriften som er hentet fra en kokebokbauta i vår familie; Mrs. Mas Chinese cookbook.

Denne sweet & sour-sausen er noe annet enn det du får på glass i butikken. Den inneholder masse grønnsaker, har en mye mer avbalansert smak og et langt lavere salt- og sukkerinnhold. Og den er myyye bedre!

Til fire voksne trenger du:
ca 550 g indrefilet av svin, renskåret for evt. sener på utsiden
1 ss matlagingssake*
2 ss soyasaus
2 ss hvetemel
1 ss maizena
solsikkeolje til steking

3 stk. paprika (gjerne forskjellige farger)
1 løk
1 stor gulrot
1 boks bambusskudd
2 små bokser ananas i biter

3 ss sukker
4 ss soyasaus
1 ss mirin**
2 ss riseddik
3 ss ketchup
1 ss maizena utrørt i 1 dl kaldt vann

Skjær opp svinefileten i ca. 3 cm x 3 cm store biter. Fra den øverste bolken av oppskriften, bland sammen matlagingssake, soyasaus, hvetemel og maizena. Ha i svinekjøttet og bland godt slik at alt kjøttet er godt dekket. Ha nok solsikkeolje i en dyp stekepanne eller gryte til at det dekker ca 1 cm i bunnen og varm opp på middels høy varme. Oljen skal være varm nok til at det begynner å bruse når du legger i kjøttet, men ikke så varmt at det «popper». Stek kjøttet gyllent i oljen, ca tre minutter på hver side. Kjøttet må stekes i omganger, slik at ikke oljen blir for kald eller at kjøttbitene blir hengende fast i hverandre. Ha det ferdigstekte kjøttet over på kjøkkenpapir slik at oljen får rent av. Hell av mesteparten av oljen, bortsett fra ca 4-5 spiseskjeer.

Del paprika, løk og gulrot i munnfullbiter og hell av laken på bambusskuddene og ananasen. Stek grønnsakene i pannen på middels høy varme til de begynner å bli litt mykere. Fra nederste bolken i oppskriften, bland sammen sukker, soyasaus, mirin, riseddik og ketchup og ha over grønnsakene. Når det begynner å koke har du over den utrørte maizenaen. Kok opp og la koke i ca fem minutter til sausen er tykk og glansfull. Tilsett kjøttet og småkok i 2-3 minutter til det er gjennomvarmt igjen. Serveres med ris og nytes i fulle drag!

sweet & sour svinekjøtt nærbilde

* Matlagingssaken kan sløyfes fra oppskriften. Smaken blir ikke helt den samme, men det blir godt for det.

** Hvis du ikke får tak i mirin, kan du lage en erstatning ved å blande 1/2 ts sukker med 1 ss riseddik. Det beste er å bruke mirin, men i en knipe går det greit å bruke erstatningen.

sweet & sour svinekjøtt porsjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s