Sommerruller med peanøttsaus

sommerruller

Sommeren var kanskje over i går, men vi kan fortsatt tviholde litt på den med denne friske retten. Sommerruller er knasende, god sommermat og smaker nydelig nå som de norske grønnsakene er i sitt ess. Halve moroa, og vel så det, er imidlertid denne peanøttsausen!

Til ca 12 ruller:
1 kg reker
12 rispapir (regn med litt svinn hvis du ikke har laget ruller før)
½ pakke risnudler
1 stor gulrot eller 2 små
½ agurk
1 vårløk
et par håndfuller usaltede peanøtter
6 blader isbergsalat
basilikum
mynte

Til peanøttsausen:
2 ss hoisinsaus
6 ss peanøttsmør (jeg bruker crunchy peanøttsmør, men du kan bruke glatt også)
2 ss soyasaus
6 ss varmt vann (kokt)
1 lime
2 ts revet ingefær
½ hvitløksfedd

Lag peanøttsausen først, den kan gjerne sette seg litt mens du lager rullene. Bland hoisinsaus, peanøttsmør, soyasaus og varmt vann. Tilsett saften av limen. Bruk et fint rivjern til å rive i ingefær og det halve hvitløksfeddet. Bland alt til en jevn saus. Dersom du synes sausen blir litt for tykk kan du bare tilsette litt mer varmt vann.

Trikset for en effektiv rulling er å lage seg en ryddig arbeidsstasjon med alle ingrediensene klare.
Rens rekene. Kok risnudlene etter anvisning på pakken. Kutt gulrot, agurk og vårløk i fine strimler og hakk peanøttene. Del salatbladene i to og kutt evt. av litt i kantene slik at de er litt kortere enn rispapiret. Myk opp rispapiret etter anvisning på pakken (ett av gangen så ikke du får en rishaug i stedet for fine papir). Nå er du klar for rullejobben!

Legg et lag med reker (ca 5 reker per rull), litt agurk, gulrot, vårløk, risnudler og peanøtter, et salatblad og et par blader hver av basilikum og mynte på et rispapir.* Målet er å få litt av alt i hver bit. Rullene er litt fiklete å få til på første forsøk, da rispapiret som de skal rulles i kladder fælt. Men du får teken etter hvert. Teknikken er den samme som for burritos. Du legger fyllet i en stripe midt på rispapiret med et par centimeters klaring på hver kortside av fyllet, så bretter du den ene halvdelen av rispapiret over fyllet, bretter inn kantene på kortsidene og så ruller du mens du holder fyllet på plass. Det finnes masse videoer på Youtube som viser hvordan man lager sommerrullene hvis du er usikker på hvordan det skal gjøres.

Legg de ferdige rullene på et fuktig kjøkkenhåndkle med et fuktig håndkle over dem. Rullene bør spises rett etter de er ferdige for at de ikke skal sprekke opp.

Hell peanøttsausen over i små skåler. Én til hver person hvis du er redd for bakterier, for her blir det dobbeldypping!

sommerruller skrå

* Tips! Den enkleste måten å holde alt på plass mens du ruller, er å fylle et salatblad først og deretter rulle dette inn i rispapir. Det ser ikke like spennende ut, men smaken er fortsatt fortreffelig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s