Sparetips del I – Gode handlevalg

Mat er antakeligvis den posten i familieøkonomien hvor de fleste av oss kan spare mest. Men det behøver slett ikke å bety at man skal leve på nudler og kneippbrød. Gode handlevaner, smart oppbevaring og kontroll på bunnlinja, gjør underverker for matbudsjettet.

Løsgjengere
Kjøp løsvekt, ikke ferdigpakket. Løk, poteter, tomater etc. som du selv plukker ut, koster langt mindre enn å kjøpe en strømpe med løk, en tokilospose med poteter eller et brett med tomater. I tillegg får du selv vurdert kvaliteten på det du velger ut, slik at du unngår at én råtten tomat ødelegger for alle andre i pakningen. Du får også kjøpt akkurat det antallet du trenger, slik at du ikke ender opp med en grønnsaksskuff full av halvmyke poteter. Også er det en stor bonus ved å kjøpe løsvekt, nemlig å stå opp mot emballasjeveldet som er i all hovedsak er forferdelig for miljøet.

foodiesfeed.com_onions-on-onions-on-onions

Gjør det sjæl
I forlengelse av overnevnte punkt; kutt opp maten din selv. Ferdigkuttet salat, frukt og grønnsaker i poser og plastbeholdere er uforholdsmessig dyrt og, igjen, skikkelig kjipt for miljøet.

foodiesfeed.com_frozen-cherries

Kaldt og godt
Og så litt selvmotsigelse. Ferdigkuttet frukt eller grønnsaker i pose er et supertips når du ønsker å stramme inn livreima! Men jeg snakker selvfølgelig om den frosne versjonen. Frossen frukt og grønnsaker er like sunt om ikke sunnere enn den ferske versjonen, da det sjokkfryses i sitt livs form og beholder de fleste næringsstoffer på den måten.  Og posen kan rettferdiggjøres fordi de fryste råvarene ofte er norske, og miljøet slipper da den belastningen det er å frakte en brokkoli fra fjernere strøk når det er utenfor sesongen her i det kalde nord.

Følg sesongen
Sesongbasert er mitt neste supertips. Å kjøpe råvarer når de er midt i sesong betyr at du får topp kvalitet til en mye rimeligere pris. Jordbær er det beste eksempelet. I omtrent ti og en halv måned av året er jordbær harde og småsure belgiere eller lignende som koster det hvite ut av øyet. Og så nærmer man seg slutten av juni, og det ypperste beviset på at norsk sommer har kommet gjør sitt inntog. Først til en hårreisende pris. Men etter noen uker begynner vi å snakke, og så, mot slutten av juli, får du kjøpt kasser av verdens beste bær til gi bort-pris. Det er da du skal kjøpe. Fråts i et par kurver, og rens og frys ned resten. De mister sitt smekre utseende i prosessen, men smaken er like nydelig når du drar frem en kurv i desember.

jordbærbod

Dette var første del av min spareføljetong – følg med for del II!

2 kommentarer om “Sparetips del I – Gode handlevalg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s