Bun cha – vietnamesisk nuddelsalat med kjøttboller og grillet svinekjøtt

bun cha - vietnamesisk nuddelsalat med svinekjøttboller og grillet svinekjøtt

De siste dagene har det vært ordentlig sommer – strålende sol, 20+ grader og naturen i full vigør. Når Moder Jord stiller opp med slike dager, er det bare to ting som står i hodet på meg: salat og grillmat. Og skal man spise grillmat og salat i samme jafs, finnes det intet bedre enn bun cha. Det er friskt, crunchy og sursøtt sammen med den nydelige, umiskjennelige grillsmaken. Vann i munnen!

bun cha - vietnamesisk nuddelsalat med svinekjøttboller og grillet svinekjøtt 2

Til fire personer trenger du:
1/2 ss flaksalt
1 ss mørk sirup
4 vårløk, finhakket
en god håndfull koriander, finhakket
4 revet hvitløksfedd
2 ss revet ingefær
400 g svinekjøttdeig
4 nakkekoteletter av svin
2 ss nøytral olje

til dippingsausen/dressingen:
1 1/2 dl vann
1 ss sukker
4 ss riseddik
2 ss fiskesaus
1/2 ss soyasaus
1 finhakket hvitløksfedd
1/2 – 1 finhakket rød chili

til nuddelsalaten:
3 gulrøtter
1 stor eller 2 små knutekål
1/2 agurk
en god håndfull bønnespirer
en håndfull koriander
en håndfull mynteblader
200 g tynne risnudler (vermicelli)

Fra første bolken av oppskriften; bland flaksalt, mørk sirup, vårløk, koriander, hvitløk og ingefær i en bolle. Del blandingen i to, den ene halvdelen til kjøttbollene og den andre til nakkekotelettene.

Ha den ene halvparten av urte/hvitløksblandingen i en bolle sammen med kjøttdeigen. Kna alt godt sammen. Sett i kjøleskapet i minst en halvtime, gjerne en time. Dette gjør det enklere å forme kjøttbollene senere.

Fjern beinet på nakkekotelettene og del hver kotelett i to tynnere koteletter (gjør et tverrsnitt). Dersom du synes det er fiklete å dele kotelettene slik, kan du heller banke hver kotelett til halve tykkelsen. Del kotelettene i mindre biter, ca 3×5 cm (eller større eller mindre om du ønsker det). Ha i den ene halvdelen av urte/hvitløksblandingen og 1 ss olje. Bland godt, og la deretter stå og marinere i en halvtimes tid.

Lag dippingsausen: Kok opp vannet i en kjele. Ha i sukker, riseddik, fiskesaus, soyasaus, hvitløk og chili. La sausen stå på svak varme til sukkeret er helt oppløst, og ta deretter av varmen.

Ta kjøttdeigblandingen ut av kjøleskapet og form små ping pong-størrelse kjøttboller av den. Ringle ca. 1 ss olje over kjøttbollene og ha dem i en grillrist (sånn som avbildet nedenfor). Grill dem på hver side til de er gjennomstekt, ca. 3-4 minutter på hver side. Dersom du ikke har grillrist kan du træ dem på spyd eller legge dem rett på grillen, men det er mulig at du må bruke litt ekstra olje på dem da.

bun cha - vietnamesisk nuddelsalat med svinekjøttboller og grillet svinekjøtt 3

Legg kotelettbitene i en grillrist og grill dem til de er gylne og gjennomstekte, ca 3 minutter på hver side. Også her kan du træ dem på spyd eller legge dem rett på grillen, men jeg anbefaler å bruke grillrist hvis du har.

Skrell gulrøttene og knutekålen, og skjær i tynne staver. Du kan også rive dem på et grovt rivjern hvis du vil spare tid eller fingre. Del agurken i to på langs og fjern kjernene i midten. Skjær i halvmåner. Kok risnudlene etter anvisning på pakken. Legg grønnsaker, urter, nudler og kjøtt på et fat eller fordel i skåler. Ha en liten skål med dippingsaus til hver person slik at de selv kan porsjonere ut. Cluet er å helle det meste av dippingsausen over nuddelsalaten og ha litt til igjen i skålen til å dyppe kjøttet i. Nam!

bun cha - vietnamesisk nuddelsalat med svinekjøttboller og grillet svinekjøtt 4

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s