Kylling biryani(-aktig)

biryani ovenfra

Jeg kan ikke påberope meg å være spesielt kunnskapsrik når det kommer til biryani, men det jeg vet er at det er en rett der man legger kjøtt og ris lagvis og lar det dampe sammen. Og ettersom denne retten er nettopp kjøtt og ris lagvis, er jeg så freidig at jeg kaller det biryani, men tar alle forbehold ved å tilføye «-aktig». Da føler jeg liksom at jeg har mitt på det rene. Når sant skal sies hadde jeg så dårlig tid at jeg bare fikk laget ett lag med kylling og ett lag med ris. Men det er jo lagvis på en måte det også, og smaken var det ingenting å si på. Har du tid og ork, anbefaler jeg imidlertid å bygge litt flere lag enn meg.

600 g kyllingfilet
2 løk
1 ss revet ingefær
2 fedd finhakket hvitløk
1/2 ts knust chili
2 ts garam masala
1 ts spisskummen
2 ts currypulver
1 ts malt koriander
1 kanelstang
1 dl gresk yoghurt
1 ss tomatpuré
1 boks tomater
en god klype salt
1 1/2 ss solsikkeolje

4 dl basmatiris
6 dl vann
en klype salt

Til servering:
skivede mandler
nanbrød
chutney

Sett ovnen på 180 grader over- og undervarme.

Hakk løken i små biter og del kyllingen i medium store terninger. Varm oljen i en stekepanne over middels høy varme og ha i løken. Stek til den er lys gyllen, ca. 5-7 minutter. Ha i ingefær og hvitløk og bland godt. Tilsett chili, garam masala, spisskummen, currypulver, malt koriander og tomatpuré og rør alt godt sammen. Stek i et par minutter til det lukter deilig krydret på hele kjøkkenet. Ha i yoghurt og tomatene, rør godt og smak til sausen med salt. Ha deretter i kyllingen og bland det hele godt sammen. Kyllingen blir ferdigstekt i ovnen, så ikke vær bekymret over at den er tilnærmet rå når du skal ha den i formen.

Mens du steker løken, setter du på ris. Skyll basmatirisen godt i kaldt vann. Kok opp vann og salt i en gryte og ha i den skylte risen. Rist litt på gryten slik at risen fordeler seg jevnt, og sett ned varmen slik at den bare såvidt putrer. Ikke rør i risen mens den koker, da blir den klissete og det er ikke ønskelig i basmati-sammenheng. Kok risen i 8-10 minutter. Den skal ikke være helt ferdigkokt, men det meste av vannet skal være borte.

Bygg kylling og ris lagvis i en ovnsfast form. Avslutt med ris på toppen. Stekes i ovnen i 15 minutter. Serveres med et godt dryss av skivede mandler, nanbrød og chutney.

biryani nærbilde

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s